Lezingen

Zaterdag 21 oktober 2017 van 14 tot 18 uur
Workshop stop-motion voor kinderen
Gratis

Stop-motion is een filmtechniek waarbij heel vlug na elkaar foto's worden getoond zodat de illusie van beweging ontstaat. De workshop richt zich tot kinderen van 8 tot 12 jaar. Je leert hoe je zelf zo'n stop-motion filmpje maakt. Verzin een knettergek verhaal en zet het zelf om in een leuke animatie. Je kan aan de slag met uit papier geknipte materialen of andere opties. Je hebt een tablet nodig met een stop-motion app en vooral een levendige fantasie. Als je thuis een tablet hebt breng die dan zeker mee. Deelnemen is gratis maar het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijven doe je via info@bibmeise.be. Vermeld je naam, leeftijd en of je al of niet een eigen tablet meebrengt.

______________________________________________________________________________

Dinsdag 24 oktober 2017 om 19 uur in de leeszaal van de bibliotheek
Lezing 'De beste apps voor je smartphone en tablet'
Gratis

Er bestaan miljoenen apps die het leven gemakkelijker kunnen maken. Maar welke zijn echt de moeite waard ? In een interactieve demo-sessie komen een 40-tal apps voor alle mogelijke doeleinden aan bod : om te gebruiken op kantoor, op reis, om te sporten,...

De lezing wordt gratis aangeboden i.s.m. de provincie Vlaams-Brabant  maar op voorhand inschrijven is noodzakelijk. Schrijf je in via info@bibmeise.be en breng je eigen toestel mee.

______________________________________________________________________________

Woensdag 25 oktober 2017 om 20 uur in GC De Muze
Lezing 'Wat Alz' door Kasper Bormans
Kostprijs : €7 (VVK €6)

Kasper Bormans (°1987) doctoreert aan de KU Leuven. Hij ontwikkelt virtuele geheugenpaleizen en andere technieken om beter te communiceren met mensen met alzheimer.

Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met ouderdom en dementie, direct of indirect. Dat vooruitzicht maakt de meesten van ons niet gelukkig. Maar klopt dat beeld wel? Is leven met dementie per definitie negatief? Kasper Bormans startte een project in een woonzorgcentrum en kwam als 'wetenschappelijke dromenvanger' tot verrassende inzichten. Dit resulteerde in het boek ‘Wat Alz’, waarin hij aangeeft hoe kleine dingen de levenskwaliteit van mensen met dementie kunnen bevorderen.

_____________________________________________________________________________

Zondag 5 november om 10u in de leeszaal van de bibliotheek
Infosessie 'online privacy'
Gratis

Heb jij jezelf al eens ‘gegoogled’? En geschrokken van het resultaat? We laten allemaal sporen achter op het internet: de commentaar op een blogbericht, een genante foto op Facebook, een tweet, … ‘The internet never forgets’, zegt men wel eens! Wie ziet nu precies de berichten, foto’s en video’s die je online zet op Facebook, Twitter en Pinterest? Welke persoonlijke gegevens krijgen de makers van (Facebook)apps te zien als je een spelletje speelt? En waarom tonen die online advertenties vaak producten die ik net nodig heb, of waar ik net naar gezocht heb? Tijdens deze infosessie gaan we dieper in op onze online privacy, en leren we hoe we bewuster kunnen omgaan met sociale media, reclame en apps. We bekijken de voornaamste sociale netwerken, waaronder Facebook, en leren hoe we zelf onze privacy-opties kunnen beheren. En we krijgen heel wat tips om veiliger om te gaan met sociale media.

______________________________________________________________________________

Zaterdag 25 november 2017 om 19 uur in dienstencentrum De Spil
Bibquiz
20 euro/ploeg

De quiz richt zich zowel tot de beginnende als de meer geoefende quizzer. Er is aandacht voor algemene kennis, literatuur, muziek, film, sport, actualiteit,... met een knipoog naar wat er allemaal te lezen en beleven valt in de bibliotheek.

Er wordt gequizt in ploegen van 5 deelnemers. Ofwel stel je zelf een ploeg samen ofwel kan je je individueel aanmelden en dan zorgt de bib ervoor dat je in een ploeg terecht komt. Op voorhand inschrijven is noodzakelijk. Dit kan in de bibliotheek of via info@bibmeise.be of tom.vandepol@bibmeise.be. Het inschrijvingsgeld van 20 euro per ploeg wordt de avond zelf ter plaatse betaald.

De quiz wordt georganiseerd ten voordele van vzw Levedale, een woon- en begeleidingscentrum in Meise voor volwassenen met een (verstandelijke) beperking en gebeurt i.s.m. dienstencentrum De Spil.

______________________________________________________________________________

Woensdag 13 december 2017 om 20 uur in GC De Muze
Lezing 'ondeugend ouder worden' door Zaki
Kostprijs : €10 (VVK €8)

In deze vrolijke lezing vertrekt Zaki, zelf de zeventig voorbij, van de vooroordelen die bestaan over de latere leeftijd.

Senioren worden meestal - onder andere door de media - als minderwaardig afgeschreven. Want jonger is zogezegd beter. Een karikatuur, natuurlijk. Eeuwenlang stond een hoge leeftijd voor verwezenlijkingen, ervaring en wijsheid die respect verdienden.
Het boek ‘Ondeugend ouder worden’ haalde de top tien en kreeg een vervolg, de lezing trekt telkens volle zalen. Verwacht geen lullige raadgevingen. Geen ongevraagde adviezen over rollators en testosterongel, maar fijne humoristische levensinzichten.

______________________________________________________________________________
Woensdag 7 februari 2018 om 20 uur in GC De Muze
Lezing 'Het DNA-verhaal' door Jean Jacques Cassiman
Kostprijs : €7 (VVK €6)
Deze lezing is gebaseerd op het boek ‘Missie DNA, over verwantschap en vreemdgaan, mysteries en misdaad, evolutie en gezondheid’ dat Jean-Jacques Cassiman samen met Peter Raeymaekers heeft geschreven.

Cassiman illustreert op een speelse wijze hoe genetica werkt en wat de rol van de onderzoeker daarin is. Zo kreeg hij onder meer de opdracht om te achterhalen of het stoffelijk overschot van Napoleon Bonaparte dat in Parijs begraven ligt wel degelijk dat van Napoleon was. Cassiman is hoogleraar in de menselijke erfelijkheid aan de KU Leuven en heeft baanbrekend werk verricht op het gebied van de menselijke genetica en het DNA-onderzoek.

______________________________________________________________________________

Woensdag 28 februari 2018 om 20 uur in de leeszaal van de bibliotheek
Lezing door auteur Kris Van Steenbergen
Kostprijs: GRATIS

Openingsuren & contact

Hoofdbibliotheek Meise
adres
Brusselsesteenweg 44 bus 11860 Meise
Tel tel
02/892.24.20
e-mail
info@bibmeise.be

Openingsuren

Vandaag gesloten